Internetdating: jaarlijks  vele duizenden slachtoffers - Relatiebureau Hella Smeets
Ieder mens heeft kleur. Ingetogen, fel of uitbundig.
Het is mijn taak kleuren op elkaar af te stemmen.
Persoonlijk. Integer. Deskundig.
Zodat kleuren tot hun recht komen.

Internetdating: jaarlijks vele duizenden slachtoffers

Actief zijn met internetdating en ontdekken dat je 23.860 euro armer bent. Of ruim 30.000 euro. Of 84.950 euro.

Het zijn zomaar drie voorbeelden van Nederlanders die dachten op internet hun grote liefde te vinden – maar die erachter kwamen fors te zijn opgelicht.

De Nederlandse Fraudehelpdesk meldt in zijn jaarverslagen dat vele duizenden alleenstaanden het slachtoffer zijn geworden van internetfraude. In totaal voor vele tientallen miljoenen euro’s.

De datingfraudeurs richten zich vooral op 50-plussers die gescheiden zijn of hun partner hebben verloren. Opvallend is dat oudere vrouwen meer de dupe zijn dan oudere mannen.

De werkwijze is vrijwel steeds dezelfde. Via met name e-mail en telefoon wordt eerst een band met een potentieel slachtoffer opgebouwd. Vervolgens vraagt de oplichter zijn datingpartner met een smoes een klein bedrag over te maken. Dit gaat steeds verder.

Weinig slachtoffers doen aangifte bij de politie.

De Fraudehelpdesk geeft als omschrijving van deze werkwijze:

Bij datingfraude maakt iemand uit het buitenland via een datingsite contact, stuurt foto’s via e-mail en biedt aan om kennis te komen maken, maar kan de reis niet betalen. Met een zielig verhaal wordt getracht de reis vergoed te krijgen en wordt gevraagd het geld over te maken.

Aanwijzingen voor datingfraude zijn:

  • De foto’s en mails zijn afkomstig uit Nigeria, andere West-Afrikaanse landen, Engeland, Spanje, Zuid-Afrika, Roemenië, Rusland en de Oekraïne. Dit sluit Nederland natuurlijk niet uit.

  • De correspondentie verloopt in gebrekkig Engels.

  • Er worden stortingen op buitenlandse rekeningen verlangd.

  • Er worden ‘zielige’ verhalen verteld, die er op neer komen dat er geld van u wordt verlangd.

Het advies van de Fraudehelpdesk hoe datingfraude te voorkomen is:

  • Ga niet in op zielige verhalen.

  • Ga niet in op persoonlijke ontmoetingen. Besef dat u met een vorm van georganiseerde criminaliteit te maken heeft en dat er aan een persoonlijke ontmoeting veiligheidsrisico’s verbonden zijn.

  • Doe geen betalingen via een money transfer van Western Union of MoneyGram. Dit is een teken dat u met een oplichter te maken heeft.

  • Zoek op internet naar romantic scams (nep-dating via internet) en vergelijk de beschreven werkwijze.

Op de website van de Fraudehelpdesk (www.fraudehelpdesk.nl) staan voorbeelden van recente datingfraude.

1.

Karel (die in werkelijkheid een andere naam heeft) leert op internet ene Lauren uit New Jersey (VS) kennen; zij meldt dat ze tijdelijk in een hotel in Kuala Lumpur (Maleisië) woont. Na anderhalve maand mailen en skypen wil Lauren graag naar Nederland komen. Ze beweert geboren te zijn in Amsterdam en ze wil goud verschepen naar Amsterdam, goud dat van haar overleden vader was - een goudhandelaar. Lauren stuurt Karel de douane- en verschepingspapieren.

Op weg naar het vliegveld van Kuala Lumpur krijgt Lauren een auto-ongeluk en ze belandt in het ziekenhuis. Lauren blijkt niet verzekerd. Karel wordt verzocht haar behandeling te betalen. Dat weigert hij eerst maar hij gaat toch overstag: hij betaalt een deel van de kosten, ook al omdat door het vele skypen de liefde opbloeit.

Lauren wil het goud verkopen en Karel betaalt daarvoor de transactie- en notariskosten: een overboeking via Western Union.

In vier maanden tijd maakt Karel in totaal 31 keer geld over: eerst vele malen naar Lauren en als ze ineens niet meer in staat is het geld te innen (waarom niet, dat blijft voor Karel een vraag), dan maakt Karel het geld over naar twee medewerkers van het hotel waar ze verbleef.

Karel is 23.860 euro kwijt en kan Lauren niet meer bereiken.

2.

Een vrouw uit Den Haag maakt op een Nederlandse datingsite kennis met de 48-jarige Amerikaanse militair Juan A. Villareal die op missie in Syrië is.

Hij is zes jaar weduwnaar en is op zoek naar een lieve, gelovige vrouw.

De militair wil graag naar Nederland komen. Hij kan vier weken verlof krijgen. De vrouw wordt gevraagd geld over te maken, 20.000 Britse ponden, voor een reisverzekering/borg/ziektekostenverzekering. Te betalen via Western Union of MoneyGram. Na veel gedoe over de betaling lijkt zijn komst naar Nederland te lukken.

Maar… op het laatste moment wordt de vrouw gevraagd ook nog 3250 euro te betalen voor een gezondheidsverklaring van de militair en 1000 euro voor een ziektekostenverzekering.

Dan lijkt alles rond te zijn.

Kort voor vertrek van de militair bericht hij de vrouw dat hij plots een erfenis van zijn vader moet afhandelen. Dat kan hij niet doen vanuit Syrië: daarom gaat de vrouw dit regelen vanuit Nederland en ook dit kost haar geld.

De militair komt niet opdagen. De vrouw is ruim 30.000 euro kwijt – ze is enorm overstuur. Een deel van dit bedrag had ze geleend.

3.

De 55-jarige Wim uit Haarlem krijgt op een datingsite contact met de blonde Annika uit Houston (Texas). Na mailen volgt telefoneren. Annika vertelt Wim dat haar overleden vader een miljoen dollar heeft nagelaten, maar dit geld staat op een bank in Nigeria.

Zij vraagt Wim haar te helpen dit geld via Spanje naar Nederland te sluizen om de erfenisbelasting in Nigeria te ontwijken. Wim die bemiddeld is, ziet het wel zitten: een prachtige vrouw en veel geld.

Maar dan moet Wim wel eerst een aantal betalingen doen naar een bankrekening in Spanje om aan allerlei formaliteiten te voldoen. In totaal maakt Wim 84.950 euro over.

En dan wordt Wim zich bewust van deze geraffineerde oplichtingspraktijk: van Annika hoort hij nooit meer iets – die is gevlogen, met het geld.

Tot zover de drie voorbeelden.

Hoe geraffineerd te werk wordt gegaan blijkt uit een ander praktijkgeval. Een man die zich Tim Kuyt noemt is actief via Relatieplanet. Hij geeft aan diverse vrouwen zijn telefoonnummer: een tiencijferig getal dat begint met 072. Dit lijkt een telefoonnummer in de regio Alkmaar te zijn. Maar schijn bedriegt: het nummer is geregistreerd in Zuid-Afrika. Relatieplanet heeft Tim Kuyt inmiddels van de site gehaald.

Volgens de Fraudehelpdesk hebben vrouwen geen geld naar hem overgemaakt, ‘maar de praktijk leert dat het niet lang zou duren voordat deze man om geld zou vragen’.

De Fraudehelpdesk vraagt gedupeerden altijd de fraude te melden via het formulier op de website www.fraudehelpdesk.nl

Daarnaast is het raadzaam aangifte te doen bij de politie. De politie maakt dan een proces-verbaal op. Neem daarvoor contact op met de plaatselijke politie: 0900-8844. Ook kan het politiebureau worden bezocht, al dan niet op afspraak.

Blokkeer het e-mailadres van de fraudeur. Stuur de ontvangen mail door naar de abuse-desk van de eigen e-mail provider.