De verschillende typen foute mannen en waaraan ze te herkennen zijn - Relatiebureau Hella Smeets
Ieder mens heeft kleur. Ingetogen, fel of uitbundig.
Het is mijn taak kleuren op elkaar af te stemmen.
Persoonlijk. Integer. Deskundig.
Zodat kleuren tot hun recht komen.

De verschillende typen foute mannen en waaraan ze te herkennen zijn

De deskundige op het gebied van ‘foute’ mannen is psychotherapeut Carolien Roodvoets. Zij schreef hierover het boek ‘Het monsterverbond’, dat inmiddels een aantal herdrukken beleefde.

Zij definieert ‘foute’ mannen als: mannen die een relatie aangaan maar die geen enkele verantwoordelijkheid nemen.

Veel vrouwen blijken te ‘vallen’ op ‘foute’ mannen. Vrouwen die bereid blijken veel te investeren en hiervoor niets terugkrijgen. Carolien Roodvoets omschrijft deze vrouwen als: aardig, intelligent en lief.

Deze relaties worden ‘gevangen relaties’ genoemd: men kan niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar.

Maar liefst tien typen ‘foute’ mannen worden door Carolien Roodvoets onderscheiden.

  1. De man met bindingsangst. Hij is bang voor de intimiteit die een relatie met zich meebrengt. Hij is de donjuan, kan heftig verliefd worden maar na zo’n drie maanden knapt hij af. De vrouw die op deze man valt, is de vrouw met bindingsangst maar zij is zich dit niet bewust. Bindingsangst is eigenlijk hetzelfde als verlatingsangst. Volgens Carolien Roodvoets komt bindingsangst altijd voort uit het verleden: er is nooit ‘op het emotionele ladenkastje geklopt’.
  2. De eeuwige vrijgezel. Prototype: de man die zijn hele leven voor zijn moeder heeft gezorgd. De vrouw die hij daarna zoekt, moet op zijn moeder lijken. Hierdoor is het voor deze man moeilijk aan een geschikte partner te komen.
  3. De jaloerse en bezitterige man. Deze man gaat er voor meer dan 100% voor. Hij belt haar drie keer per dag, zogenaamd uit belangstelling, maar het is controle.
  4. De afstandelijke man, stille man. Hij is een ‘gesloten oester’, gepantserd, vermijdt contact. De a-seksuele man. Vaak heeft hij een technisch beroep. Misschien is hij autistisch.
  5. De dwangmatige man. Hij lijkt wel een militair, geeft nooit complimentjes. Heeft een strenge moraal, wenst controle. Is opvallend vaak een goede vader. Beroep: directeur. Hij is een workaholic, gedisciplineerd. Hij brengt geld binnen, gaat niet snel vreemd. Hij valt op een moederlijk type. Maar ook, in het ergste geval: hij terroriseert het gezin. De vrouw is bang voor intimiteit; zij kan nauwelijks intiem worden met deze man.
  6. De gewelddadige man. Hij wordt vaak eerst getreiterd door zijn vrouw. Hij is gevoelig voor vernederingen, krenkingen.
  7. De seksueel perverse man. Komt veel voor. Veel van deze mannen ‘verkopen’ zich als sm-beoefenaar. Maar niet alle sm hoeft seksueel pervers te zijn. De vrouwen die op deze mannen vallen: onnozel, naïef, seksueel nooit voorgelicht.
  8. De verslaafde man. Verslaafd aan bijvoorbeeld alcohol
  9. De narcistische man. Hij heeft applaus en bewondering nodig. Wil graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Zolang zijn vrouw hem bewondert gaat het goed. Daarna zoekt hij een nieuwe vrouw.
  10. De psychopatische man. Vaak is hij een goeroe-achtig type in het alternatieve circuit. Of predikant, leraar. Een man met charismatische uitstraling waarbij je niet verwacht dat hij psychopaat is. Zo’n psychopatische man kan de prachtigste liefdesbrieven schrijven. In zijn vroegste kindertijd is hij ernstig beschadigd. Hij heeft zich niet kunnen binden aan de moeder. Hij kent geen compassie, medelijden.